Vrábľania budú pozorovať Slnko v žiarení H alfa

Dátum vydania

ZŠ Levická 903 vo Vrábľoch uspela v programe Mladí vedci Nadácie Allianz. Získala špeciálny solárny ďalekohľad, vďaka ktorému sprostredkuje zážitkové vyučovanie pre všetkých žiakov i študentov v meste

Učiteľom ZŠ Levická 903 vo Vrábľoch sa podarilo uspieť v konkurencii 69 základných a stredných škôl z celého Slovenska v grantovom programe Mladí vedci Nadácie Allianz. Škola získala prostriedky v hodnote takmer 3000 E, ktoré použila na nákup solárneho ďalekohľadu a ďalších prístrojov a pomôcok pre členov úspešného astronomického krúžku, ako i pre všetkých žiakov školy. Špeciálny ďalekohľad umožní sledovať chromosféru Slnka, ktorú nie je možné vidieť bežným typom ďalekohľadov. V žiarení H alfa sa odhalia štruktúry ako erupcie, protuberancie, filamenty... Miroslav Mesaroš, učiteľ školy, koordinátor projektu a vedúci krúžku uskutoční v rámci sprievodných aktivít projektu pozorovanie Slnka pre všetkých žiakov vrábeľských základných i stredných škôl, ako i pre verejnosť. Doposiaľ v súvislosti s projektom prebehla séria dvoch odborno-populárnych prezentácií pre žiakov 2. stupňa s témou Slnko a Zatmenia. Ďalej mali žiaci možnosť pozorovať zatmenie Mesiaca a Venušu binokulárnym ďalekohľadom i voľným okom, a to počas dňa. Solárny ďalekohľad budú môcť využiť i nadaní žiaci pri riešení praktických problémov v astronomických súťažiach, pri zaznamenávaní fáz budúcoročného prechodu Merkúra popred slnečný disk a pri ďalších pozorovaniach.

 

Zdroj: teraz.sk; 27/10/2015; Školský servis; Miroslav Mesaroš


Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.